Fotoğraf Çekimlerinde İşinize Yarayacak İpuçları

Mimari fotoğraf çekimleri, web sitesi, katalog vb. işlerimizi paylaşırken arada siz takipçilerimizin ilgisini çekecek, keyifle okunacak ve yararlı olacak paylaşımlar da yapacağız.

Bu yazımızda, internette belki daha önce bir çok kaynaktan okuduğunuz “fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeliyiz?” konusuna değinmek istiyoruz. Akılda kalıcı olması ve çekimlerinizde kolayca hatırlanması amacıyla konuyu farklı açıdan ele almak ve olabildiğince kısa ve öz olmak istedik, dilerseniz hemen başlayalım:

5N1K gazetecilerin haber hazırlarken kullandığı, bir haberin içermesi gereken Ne? Nerede ? Nasıl Ne zaman ? Neden ve Kim? Sorularını barındıran bir kalıptır. Peki, Kim? haricinde (bu sorunun cevabı zaten biziz) bu soruları fotoğraf çekimleri için için sorarsak ne olur ?

1)      BU FOTOĞRAFI NEDEN ÇEKİYORUM ?

Benim bu fotoğrafı çekmeme ne sebep oluyor ? An mı, subje mi, doku mu, ritim mi, canlı renkler mi, form mu ? Bu fotoğrafı çekmeme gerek var mı ?

fotoğraf çekimlerinde işinize yarayacak ipuçları

Konu fotoğrafın en önemli öğesidir. Yazının devamında değineceğimiz diğer tüm noktalar değişime ve gelişime açıkken konu sabittir, ya vardır ve güçlüdür ya da yoktur/zayıftır. Dolayısıyla iyi bir fotoğraf için sormanız gereken en öncelikli ve en önemli soru budur. Mobil cihazların fotoğraf kabiliyetlerinin gelişmesiyle beraber her konunun fotoğrafı çekilmeye başlandı, dolayısıyla günümüzde ilginç konulu fotoğraflar daha fazla rağbet görüyor. Konunuzu iyi seçin.

2)      NE ÇEKİYORUM ?

Tabii ki anlatmak istediğimiz konuyu çekiyoruz ama burada daha çok kadraja giren öğeler bunların birbirleri ile ilişkilerini düşünmeli, kompozisyonu oluştururken fotoğraf karesini gereksiz öğelerden arındırmayı, varsa zoom lensle, yok ise yaklaşarak veya sağa sola kayarak sağlamalıyız. Belki de arka planı sadeleştirerek konuyu öne çıkarmalıyız. Böylece çok daha güçlü, fotoğrafa bakanın konuyu kolayca anlamasını sağlayacak fotoğraflar çekmiş oluruz.

fotoğraf çekimlerinde işinize yarayacak ipuçları

Arka planı yerleşimi ve sadeliği ile iyi düzenlenmiş bir kompozisyon. (c) Eliza Donovan

3)      NASIL ÇEKİYORUM ?

“Güzel çekiyorum” diyebilmeniz için öncelikle makinenizi iyi tanımanız, beyaz ayarı, pozlama telafisi, enstantane ve diyafram ayarı gibi konuları hakim olmanız, fotoğrafınıza yapacağı katkıyı ya da zararı iyi bilmeniz gerekir. Ekipman hakimiyeti ve uygun ayarlar dışında, belirlediğiniz konunun fotoğrafın içerisinde nasıl yerleştiği de önemlidir. 1/3’ler kuralı ile konunuzu merkezden kurtarmalı, konuya ne fazla büyük ne de fazla küçük yer vererek nefes alanını (breathing space) iyi ayarlamalısınız.

Bu düzenlemelerden sonra, konunuzun uzaklık durumuna göre fotoğrafa derinlik katacak, fotoğrafa bakan gözleri konuya götürecek çizgiler, perspektif kaymaları eklemelisiniz. Böylece konunuz fotoğrafın içinde kaybolmaz.

Dijital zoom kullanmayın, hayatınıza biraz hareket katıp konunuza yaklaşın !

Ve en son olarak, bakış açınızı kontrol edin. Bazı fotoğraflar için eğilmek (çocuk, evcil hayvan vb.) bazı fotoğraflar için makineyi daha da yukarı kaldırmak, gerekebilir. Deneyerek en iyi kadrajı yakalayın, bunu yaparken kadrajınızdaki ufuk gibi yatay ve dikey çizgileri kontrol edin, eğik fotoğraf çekmeyin.

4)      NE ZAMAN ÇEKİYORUM ?

Cevap: Işığın en iyi olduğu zaman. (Anlık bir fotoğraf çekiyorsak hareketin en can alıcı yerinde)

fotoğraf çekimlerinde işinize yarayacak ipuçları

Işık bu fotoğrafta önden geliyor ve konunun fotoğraf makinesine bakan kısmını gölgede bırakıyor.

Uygun ışık, kaliteli ışık olmadan fotoğraf olmaz. Özellikle mimari fotoğraf çekimleri sırasında dikkat ettiğimiz bir konudur fakat tüm fotoğraf çekimlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Çekimlerinizden önce, gideceğiniz yerin, binanın vb. ne zaman ne taraftan ışık aldığına dikkat edin. Bir gezideyseniz, güneşi takip edin. Dik ışıklar fotoğraf için iyi değildir, bu yüzden ışığın nispeten yandan geldiği sabah ve akşam saatlerinde fotoğraf çekin.

Işık anlık olarak değişir dolayısıyla uygun bir anda yakaladığınız bir fotoğrafı çekmemezlik etmeyin, 5 dk. sonra o kadrajdan, o güzellikten eser kalmayacaktır.

fotoğraf çekimlerinde işinize yarayacak ipuçları

Işığın anlık değişimlerini gösteren iyi bir örnek. (c) Richard Silver

Haber fotoğrafı gibi anı yakalamanız gereken fotoğraflar çekiyorsanız ortamı ve konuyu iyi gözlemleyin. Hareketleri hissedin, tekrarlayan bir hareketse işiniz daha kolay fakat tekrar olmayacaksa muhakkak “burst shot” denilen çoklu çekim modunda çekim yapın, “o an”ı kaçırmayın. Öncesi ve sonrası anlamlı olmayacaktır.

Toparlarsak, fotoğraf çekmek çok anlık bir mesele olarak gözükmesine rağmen çok detaylı ve üzerinde düşünülmesi gereken bir aktivitedir. Bu hesap kitap süresini en kısa hale getirmek ve sonucunda fotoğraflarınızı iyileştirmek için bu konuların hepsinin pratiğini yapmalı ve BOL BOL fotoğraf çekmelisiniz. Bu pratiği yaparken her zaman yeniliklere açık olun, deneyimlemeyi unutmayın.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

You may also like

Leave a comment

Bize ulaşın